HOTEL BELLA VISTA, Gornja Vala 46, HR – 21333 Drvenik, Tel: +385 21 628 171, Fax: +385 21 628 163

Obavezno posjetiti

Park prirode Biokovo
Zaštićeni park prirode Biokovo prostire se na planini Biokovo, a sama planina položena je kao golemi zid iznad Makarske rivijere. Taj krševiti obalni pojas jedinstvenih prirodnih svojstava obiluje dubokim jamama, spiljama, ponorima i šumama bukve. Neke od tih jama toliko su duboko pod zemljom da čak i za vrijeme ljetnih vrućina u svojoj unutrašnjosti kriju snijeg i led koji se od davnina ljeti koristio za očuvanje namirnica. Za turističko upoznavanje planine zanimljivi su posjeti botaničkom vrtu te biokovskom cestom dostupni vrh Vošac i Sv.Jure. Ljubitelji rekreacije mogu uživati u biciklizmu, planinarenju, jahanju i mnogim drugim aktivnostima, a pravi avanturisti u paraglidingu.
Botanički vrt nalazi se iznad sela Kotištine. Sv. Jure je najviši vrh Biokova. Do njega se može doći i automobilom što ga čini posebno atraktivnim i dostupnim. Svake godine, posljednje subote u srpnju, ovdje se održava hodočašće. Sa samog vrha pruža se predivan pogled na Makarsku rivijeru i srednjodalmatinske otoke, a za vedrih dana mogu se vidjeti i vrhovi talijanskih Apenina.

Baćinska jezera – slatkovodni biser kraj obale mora
Baćinska jezera, istinski su primjer bisera očuvane prirode, satkana su od sedam jezera, od kojih je šest povezano u modrozelenu kolajnu. Smještena su između delte Neretve, mora i okolnih brda a nalaze u mjestu Baćina, istočno od Gradca. Iz kojeg god smjera dođe, putniku namjerniku zastane dah. Kada dođe sa zapada jadranskom magistralom koja vijuga iznad plavetnog mora i otoka, između dva treptaja oka modri horizont zamijenit će veličanstven pogled na zelenu oazu, zadnji pogled na lelujavi šaš biti će upravo na Baćinskim jezerima, koja su na malom prostoru skupila svu ljepotu ovog našeg kraja. Sedam jezera prostire se na oko 20 četvornih kilometara.
Najbolji i najljepši doživljaj je zaploviti jezerima u tradicionalnoj neretvanskoj lađi i neposredno osjetiti bistru vodu pod prstima, vodu u kojoj još uvijek ima riba, jegulja i žaba, čije obale okružene trskom kriju ptice pjevice i močvarice i gdje mnoge tajne još nisu otkrivene. Teško je riječima opisati što vam mogu pružiti Baćinska jezera, za to morate doći i sami osjetiti, a ako volite vodu, ptice i prirodu, ponijeti ćete sa sobom puno, puno utisaka, mirisa, fotografija i poželjet ćete se opet ovdje vratiti.

Posjet franjevačkom samostanu Svete Marije u Zaostrogu
Najveći i najvažniji spomenik kulture na ovom području i šire je franjevački samostan Svete Marije. Smatra se da je samostan osnovan u 15.stoljeću, od augustinskih redovnika – pustinjaka. Padom Bosne u istom stoljeću, stanovništvo se spušta na obalu, i dalje na otoke – prvenstveno Hvar i Brač. U tako napušteni samostan 1468.g. dolaze franjevci iz provincije Bosne Srebrene, i u njemu djeluju i danas.
U samostanu, često zvanom i Kačićev samostan, nalazi se i stalni postav slika znamenitog hrvatskog slikara Mladena Veže, rođenog u Bristu 1916.g. U sklopu samostanskog muzeja je etnološka zbirka- seljačko pokućstvo i oruđe, te razni primjerci hrvatske narodne nošnje. Zbirka je upisana u registar pokretnih spomenika kulture pod zaštitom države.

Berba mandarina
Deltu rijeke Neretve nazivaju i “Hrvatska Kalifornija” – najveće je to područje Hrvatske kultivirano mandarinama. Svaki put tijekom berbe, dolina Neretve oživljava na poseban način. Svugdje možete naći berače mandarina. Sami posjetitelji mogu sudjelovati u berbi ili barem šetati kroz brojne nasade mandarina te uživati ne samo u njihovim plodovima, već i izboru karakteristične gatro ponude delte Neretve. Početak berbe najčešće se vezuje za kraj rujna i početak mjeseca listopada.

Otok Korčula
Posjet starom gradu Korčuli predstavlja nezaboravan doživaljaj za svakog turista željnog upoznavanja drevnih običaja i srednjovjekovnih kulturnih spomenika. Od mačevalačke igre Moreške, do katedrale Sv. Marka i kuće Marka Pola vratiti će svakog posjetioca u neka davna vremena. Iz Drvenika su organizirani jednodnevni izleti u čiju cijenu karte je uračunat aperitiv i ručak (riba sa roštilja, salata, kruh, vino, sok).
IZLETI

Dubrovnik
Povijest je prisutna u svakom dijelu ovoga grada, jer on je u isto vrijeme grad muzej i živa pozornica, idealan spoj povijesti i suvremenosti. Svaki kutak jadranskog bisera, kako ga nazivaju posjeduje svoju vrijednost.
Okružen je jedinstvenim srednjovjekovnim zidinama dugim 1940 metara koje su očuvane u svom izvornom obliku i otvorene posjetiteljima kao najveća atrakcija Dubrovnika. Kao jedan od prvih u Hrvatskoj, od 1979. godine grad uživa zaštitu svjetske organizacije UNESCO. Zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti, zemljopisnom položaju, blagoj klimi, tradicionalnoj ljubaznosti, znanju i iskustvu u turizmu Dubrovnik je postao jedan od najposječenijih gradova na Mediteranu.

Split
Veličinom drugi grad u Republici Hrvatskoj i najveći hrvatski grad na istočnoj obali Jadranskog mora smjestio se između rijeka Žrnovnice na istoku i Jadra na zapadu. Grad koji nudi hlad marjanske šume na zapadnom dijelu poluotoka, 15 kilometara šetnica uz more i dalmatinsku pjesmu na kamenim ulicama staroga grada, smješten na jednom od najsunčanijih dijelova srednjeg Mediterana poznat je i po svojim klimatskim pogodnostima, mjerljivim i kroz 2700 sunčanih sati godišnje.
Split je važno hrvatsko, mediteransko kulturno središte, po veličini danas i drugi sveučilišni centar u Hrvatskoj, a poslije Zagreba ima i najveći broj diplomatskih, konzularnih, odnosno predstavništava međunarodnih organizacija u Hrvatskoj.
Split, kao grad na moru i jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. posjeduje i snažnu brodograđevnu industriju te razvijeno građevinsko poduzetništvo, ali i prerađivačku industriju.
Nezaobilazna “riva”, kojom ljeti gospodari blagi osvježavajući maestral, a zimi, kao zimski kaput, mediteransko sunce i palača štite od hladnoće, i sve to se može izraziti jednostavnom konstatacijom – dom izvan doma.

Ston i Pelješac
Monumentalni kompleks Stona i njegovih zidina imaju stoljetnu povijest. S položajem na vrlo istaknutom mjestu, područje Stona bilo je naseljeno još od prapovijesti. Razlog je taj što jePoluotok Pelješac uskim tjesnacem povezan sa kopnom i obiluje iznimnim prirodnim resursima poput vode i soli.
Crkva Sv. Mihajla, koja se nalazi u neposrednoj blizini današnjeg grada, jedan je od najvrednijih spomenika iz ranog srednjeg vijeka. Gradnja 5,5 km dugih zidina završio je 1333. godine i u to vrijeme predstavljali su najduži fortifikacijski kompleks u Europi, a drugi po veličini u svijetu nakon Kineskog zida. Zbog toga je Ston bogat kulturno-povijesnim spomenicima.
Pitomi mediteranski krajolik čini ovaj gradić i njegov okoliš još lijepšim mjestom za posjet. Osim toga, Ston i Pelješac nude gastronomske specijalitete, vino, kamenice, dagnje i ostale morske plodove po čemu su također postali svjestki poznatljiv brend.

Mostar i Međugorje
Mostar je grad u Bosni i Hercegovini. Smješten je na obalama rijeke Neretve i kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini. Mostar je upravno sjedište Hercegovačkoneretvanske županije te sveučilišno, kulturno, gospodarsko i političko središte Hrvata u Bosni i Hercegovini. Mostar je jedan od tri službena grada Bosne i Hercegovine.
Grad je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. U njemu se nalazi Stari most, koji se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.
Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih svetišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam. Od tada je ovo hercegovačko mjesto, uz Sarajevo, jedno od najposjećenijih turističkih centara BiH, koje godišnje obiđe oko milijun katolika iz cijelog svijeta. Za razliku od marijanskog svetišta u francuskom Lourdesu, koji je sa svojih šest milijuna turista – vjernika godišnje postao pravi komercijalni raj za domaće ugostitelje, međugorsko svetište je još uvijek zadržalo svoj prvotni šarm, u kojem hodočasnici nalaze mir u vjeri. Centar okupljanja u Svetištu kraljice mira, kako se međugorsko svetište službeno zove, je crkva sv. Jakova u centru mjesta.

Nacionalni Park Krka
Krka je sedmi nacionalni park u Hrvatskoj poznat po velikom broju jezera i slapova. Dobio je ime po rijeci Krki koja je dio parka. Nacionalni park je lociran u središnjoj Dalmaciji i samo par kilometara sjeveroistočno od grada Šibenika. Obuhvaća područje uz rijeku Krku koja izvire u podnožju planine Dinare kod Knina i teče kroz kanjon dug 75 km. Prostire se na 142 kvadratna kilometra, od kojih 25,6 kvadratnih kilometara čini vodena površina. Rijeka Krka danas ima 7 sedrenih slapova i njezine ljepote predstavljaju prirodni krški fenomen, koji se preporučuje posjetiti u proljeće i ljeti jer je tada u punom sjaju, a može osvježiti u čistoj vodi.
Hidroelektrana Jaruga ispod slapa Skradinskog buka je druga najstarija hidroelektrana u svijetu i prva u Europi. Sagrađena je 28. kolovoza 1895., samo tri dana nakon prve svjetske hidroelektrane na slapovima Niagare.
Još se preporuča posjetiti otok Visovac. Na otoku se nalazi crkva iz 17. stoljeća i franjevački samostan. Najstariji očuvani dijelovi kompleksa su bunarska kruna iz 14. stoljeća, te dijelovi samostanskog klaustra iz 15. stoljeća. U samostanu se čuva vrlo vrijedna zbirka knjiga, umjetnina i ostalih važnih dokumenata.

Informacije o izletima:
polazak: u jutranjim satima
cijelodnevni izlet: 8 – 9 sati
nije uključeno: ulaznice na znamenitosti, usluge turističkog vodiča u gradu